Wie in de afgelopen jaren niet onder een steen heeft geleefd kan het bijna niet zijn ontgaan: 3D printing is hot. In alle media komen regelmatig nieuwsberichten over deze nieuwe technologie voorbij. En als we deze berichten mogen geloven, duurt het niet lang meer voordat de Replicator uit Star Trek binnenkort op onze keukentafel staat.

Maar in hoeverre zijn deze berichten nu echt waar? Wat is feit en wat is fictie? De waarheid blijkt in het midden te liggen. Dat 3D printing op termijn in een nieuwe Replicator, is heel goed mogelijk. Maar dat de gemiddelde Nederlandse consument dit al binnen enkele jaren meemaakt, dat is minder waarschijnlijk.

3D printing op YouTube

Toch wil dat allerminst zeggen dat 3D printing toekomstmuziek is waar alleen latere generaties de vruchten van plukken. Sterker nog: momenteel zijn er voor lage consumentenprijzen al 3D printers te koop die ongelooflijke prestaties leveren. Een in speciale software ontwikkeld 3D model en een klein beetje filament is alles wat ervoor nodig is om binnen korte tijd de mooiste driedimensionale objecten ogenschijnlijk uit het niets tevoorschijn te toveren.

Op YouTube circuleren talloze video’s waarin het printproces nauwgezet wordt weergegeven. Vaak worden de filmpjes versneld afgespeeld, zodat er een mooie time lapse video ontstaat over de totstandkoming van de 3D print. Dit is een goed voorbeeld van zo’n filmpje:

3D printing service gezocht?

Deze nieuwe techniek is natuurlijk leuk en aardig, maar lijkt vooralsnog alleen weggelegd voor de early adopters die thuis een 3D printer hebben staan. Gelukkig zijn er inmiddels prima alternatieven beschikbaar. Wie een 3D print wil laten maken, maar niet meteen een dure printer wil aanschaffen, kan hiervoor namelijk terecht bij een 3D printing service.

Wereldwijd neemt het aantal van deze services fors toe en het is daarom niet moeilijk om er eentje dicht in de buurt te vinden. Ook in Nederland zijn deze dienstverleners inmiddels een ingeburgerd begrip. Wie helemaal niet zijn huis uit wil, kan altijd terecht bij een online platform zoals 3D Hubs. De bestelde print wordt in dat geval gewoon thuisbezorgd!

3D printing: wat zijn de kosten?

Hoewel veel mensen tegenwoordig bekend zijn met de mogelijkheden van 3D printing, blijken de kosten in veel gevallen nog een struikelblok te vormen. Zo’n innovatieve technologie kan immers niet anders dan razend duur zijn. Gelukkig blijkt het tegendeel waar. Een beetje printer is tegenwoordig al te krijgen voor enkele honderden euro’s.

Naast de aanschafkosten, moet de gebruiker ook rekening houden met overige 3D printing kosten. Denk hierbij aan de materiaalkosten, de onderhoudskosten en de stroomkosten van het apparaat. Voor wie zijn printer niet de hele dag gebruikt, zullen deze kosten echter alleszins meevallen. Een ding is zeker: het is een investering die absoluut de moeite waard is!