Al vele jaren lang is freeware mateloos populair. En dat is niet zo vreemd, want deze vorm van software is volledig kosteloos te gebruiken voor iedereen die hiervoor belangstelling heeft. Verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zo’n gratis programma is vaak een gepassioneerde programmeur, die in zijn vrije tijd een applicatie ontwikkelt die in zijn ogen een behoefte vervult.

Overal op internet is freeware dan ook ongelimiteerd te downloaden. Voorzichtigheid is echter op zijn plaats, want kwaadwillenden misbruiken de populariteit van deze software soms om virussen of andere ongewenste zaken te verspreiden onder nietsvermoedende gebruikers. Een goed antivirusprogramma kan helpen om dit risico te minimaliseren.

Wat is freeware?

Hoewel freeware de naam heeft niets anders dan gratis software te zijn, is de werkelijkheid iets complexer. De ontwikkelaar verleent de gebruiker namelijk een licentie voor ongelimiteerd gebruik en onbeperkte verdere verspreiding, zonder hiervoor een prijs in rekening te brengen. Voorwaarde is wel dat er niets aan de oorspronkelijke applicatie wordt gewijzigd.

De applicatie geniet tegelijkertijd volledige bescherming door auteursrechten, een groot verschil met vrije software zoals open source programma’s. Met name op het gebied van 3D printing zijn er veel programma’s in omloop waarbij het is toegestaan om vrijelijk aanpassingen te maken aan de applicatie. In dat geval is de broncode ook standaard beschikbaar als onderdeel van de licentie.

De beste freeware software en games

Een zeer populaire vorm van freeware zijn uiteraard games, die online in overvloed verkrijgbaar zijn. Maar ook applicaties zoals beeldbewerkingsprogramma’s, administratiesoftware en audioprogramma’s genieten een grote populariteit onder gebruikers. Nooit eerder in de geschiedenis waren zoveel digitale producten kosteloos beschikbaar.

Hoewel veel van deze programma’s worden ontwikkeld voor gebruik op de computer, hoeft dit lang niet altijd het geval te zijn. Ook veel apps voor smartphones zijn tegenwoordig namelijk gratis te verkrijgen, voor uiteenlopende besturingssystemen zoals Android, iOS en Windows Mobile. De toepassingen zijn dan ook eindeloos.

Waar gratis freeware downloaden?

Wie freeware wil downloaden van een betrouwbare aanbieder, kan hiervoor het beste terecht op de downloadsectie van CNET (het voormalige Download.com). De programma’s die op deze site worden geplaatst, worden uitvoerig gecontroleerd op hun werkzaamheid en zijn in vrijwel alle gevallen gegarandeerd virusvrij.

Hoewel de bovengenoemde site al sinds het vorige millennium een uitstekende reputatie heeft op het gebied van freeware, zijn er tegenwoordig vele andere websites die voor niets de mooiste applicaties aanbieden. Een simpele zoekopdracht in Google is vaak al voldoende om direct het gewenste programma te vinden.