Sinds de uitvinding van computers en het internet is er veel veranderd in onze samenleving. Een cruciale rol hierin spelen downloads, die het mogelijk maken om razendsnel bestanden te verspreiden tussen computers over de hele wereld. Met één klik op de muis downloaden we applicaties en documenten die ons leven veranderen.

Soms zijn downloads gratis, zoals bij shareware en freeware, andere keren zijn ze betaald. Maar altijd zijn ze in digitale vorm, zonder verpakking. Dit is een ongelooflijk voordeel ten opzichte van fysieke producten, die slechts in beperkte oplage gedrukt kunnen worden en tegen hoge kosten verpakt en gedistribueerd moeten worden.

De beste sites voor gratis downloads

Vrijwel elke website biedt tegenwoordig wel downloads aan. Of het nu een PDF-bestand is van de algemene voorwaarden van een juristenkantoor of een formulier van de website van de Belastingdienst; vrijwel alles is tegenwoordig te downloaden, omdat dit simpelweg veel makkelijker en sneller is dan dat het via de post verstuurd moet worden.

Het gratis downloaden van software geniet bij de meeste mensen echter de meeste interesse. Op websites zoals Sourceforge zijn open source programma’s in overvloed beschikbaar en worden er nog dagelijks nieuwe applicaties aan de bibliotheek toegevoegd. Van mediaspelers tot chatprogramma’s en van beeldbewerkingssoftware tot handige systeemapplicaties.

Download programma, muziek of games

Naast programma’s, zijn ook muziek, films en games tegenwoordig ongelimiteerd te downloaden. Een bekende streamingdienst zoals Spotify biedt muziekliefhebbers bijvoorbeeld de mogelijkheid om hun favoriete nummers als download op te slaan. Ook Netflix heeft sinds kort een functionaliteit om bepaalde films en series offline te kunnen kijken.

Wie games wil kopen, doet dit tegenwoordig via handige diensten zoals Origin en Steam. Na het inwisselen van een code worden de spellen direct gedownload en toegevoegd aan de persoonlijke bibliotheek van de gebruiker. Het downloaden en installeren van zo’n spel verloopt bovendien veel sneller dan bij een conventionele installatie vanaf DVD.

Downloads verwijderen uit Chrome

Alle downloads die via een browser zoals Chrome plaatsvinden, worden opgeslagen in de browsergeschiedenis. Soms kan het echter zijn dat we deze historie niet op onze computers willen hebben staan. Het verwijderen van eerder gedownloade bestanden uit Chrome blijkt gelukkig zeer eenvoudig.

Ga rechtsboven in het browservenster naar de Menu-knop en klik op Downloads. Klik bij elke download die verwijderd moet worden op het kruisje rechtsboven – Verwijderen uit lijst. Gefeliciteerd, de downloadgeschiedenis van deze bestanden is nu volledig verdwenen!