Webdevelopment is tegenwoordig een onmisbare dienst. Elk bedrijf heeft immers een professionele website nodig. Niet alleen als visitekaartje, maar ook als extra kanaal om nieuwe doelgroepen aan te boren, leads te genereren en klanten te binden. Zo ontstaat er een digitale thuishaven die niet alleen representatief is, maar die zichzelf ook nog eens terugverdient.

Webdevelopment is echter een specialistische discipline die niet elk internet bureau in voldoende mate beheerst. Menig aspirant-webdeveloper of student in opleiding richt een webdesign bureau op dat weliswaar lage prijzen hanteert, maar soms niet aan de verwachtingen van de klant voldoet. Als onderneming is het dan ook zaak zorgvuldig het juiste webbureau uit te kiezen.

Wat is webdevelopment?

Omdat termen zoals development en webdesign vaak door elkaar worden gebruikt, beantwoorden we hier eerst de veelgestelde vraag: ‘Wat is webdevelopment nu precies?’. In feite is het niets anders dan een verzamelterm die doelt op alles wat met het bouwen van een website te maken heeft. Denk hierbij dus niet alleen aan webontwerp, maar ook aan client-side en server-side-programmeren en het beheren van webservers.

Een goede webdeveloper bezit kennis van meerdere van bovengenoemde disciplines en is daarmee een veelzijdige duizendpoot. Niet alleen is hij uitstekend in staat een prachtige website te ontwerpen, maar ook beheerst hij veelgebruikte scripts zoals HTML, CSS, PHP en Javascript als geen ander. Wie zelf geen regel script wil schrijven, kan in plaats daarvan een Content Management System zoals WordPress of Joomla gebruiken.

Webdevelopment tools en software

Hoewel een Content Management System een groot gebruiksgemak biedt, vormt het een vaststaand kader waarbinnen een webdeveloper moet werken. Voor een écht unieke website met originele functionaliteiten is webdevelopment in de vorm van het zelf schrijven van code echter onontbeerlijk. Elke professionele webontwikkelaar houdt zich hiermee bezig.

Natuurlijk zijn er diverse webdevelopment tools en software beschikbaar om de werkzaamheden voor developers te vergemakkelijken. Zo zijn er onder meer webdesign programma’s van bekende producenten als Adobe en is er programmeer software die het schrijven van scripts sneller laat verlopen. Al deze tools zijn bedoeld voor gebruik op computers.

Heb ik een webdevelopment opleiding nodig?

Wie van webdevelopment zijn vak wil maken, kan deze droom op verschillende manieren realiseren. Natuurlijk zijn er opleidingen op het gebied van development en webdesign, maar er zijn ook voorbeelden te over van mensen die van hun hobby hun werk hebben weten te maken. Het betreft vaak mensen met interesse in computers en nieuwe technologieën zoals 3D printing.

Het inschakelen van een specialist in webdevelopment zoals een internetbureau is hoe dan ook een goed idee voor ondernemingen die een nieuwe website willen bouwen. Een webdesignbureau heeft hoogopgeleide experts in dienst die zich dagelijks bezighouden met zaken zoals web ontwikkeling en ontwerp. Die kennis en expertise zijn vaak duidelijk terug te zien in het eindresultaat.