Computers: bijna iedereen heeft tegenwoordig meerdere van deze apparaten in huis staan. Een aantal decennia geleden was dit nog ondenkbaar. Daar waar op het gemiddelde kantoor nog wel eens een computer te vinden was, gold dit zeker niet voor de thuisomgeving. Tijden veranderen, zo blijkt maar weer.

Computers zijn niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij en staan aan de basis van zo’n beetje al onze dagelijkse bezigheden. Of we nu studeren, werken of in onze vrije tijd een spelletje spelen: in veel gevallen gebruiken we hier een computer voor. En deze trend belooft zich in de toekomst alleen maar verder door te zetten.

Laptop en notebook: draagbare computers

Daar waar de geschiedenis van computers begint met de ontwikkeling van de desktop computer, kunnen we tegenwoordig kiezen uit talloze varianten. Revolutionair was de introductie van de laptop, een draagbaar device dat met name in de jaren negentig populair zou worden bij zakenmensen en overheidsmedewerkers.

Pas sinds een klein decennium beschikken laptops echter over een vergelijkbare rekenkracht als een reguliere computer. Hierdoor werden de apparaten in de loop van de tijd wel steeds warmer en konden ze minder goed op schoot (het Engelse lap) worden gebruikt. Steeds vaker werd door fabrikanten dan ook de naam notebook of netbook gebruikt.

Tablets en telefoons met de kracht van computers

Dankzij recente ontwikkelingen en enerziezuinige processoren is de moderne generatie laptops weer prima op schoot te gebruiken. Ook andere apparaten hebben inmiddels de rekenkracht van computers gekregen; denk hierbij bijvoorbeeld aan mobiele devices zoals tablets en mobiele telefoons.

De rekenkracht van een moderne smartphone ligt zelfs aanzienlijk hoger dan die van een ouderwetse computer. Inmiddels beschikt vrijwel iedereen over een mobiele telefoon en wordt dit apparaat vooral veel gebruikt om websites op internet mee te bezoeken. Dit is iets waar webdevelopers bij webdevelopment tegenwoordig sterk rekening mee moeten houden.

Computers blijven zich doorontwikkelen

De ontwikkeling van computers is echter nog lang niet ten einde. Ontwikkelaars zijn in toenemende mate in staat grote rekenkracht te verwerken in steeds kleinere oppervlakken. Dit vergroot de mogelijkheden van nieuwe technologieën en zorgt ervoor dat de nabije toekomst een futuristischer karakter heeft dan we ooit hadden kunnen dromen.

Nieuwe technieken zoals 3D printing zijn tegenwoordig al inzetbaar met niets meer dan een mobiele telefoon en vervangen grootschalige productiemethoden waarvoor een compleet machinepark met talloze computers noodzakelijk is. Eén ding is zeker: vanaf de ontwikkeling van de desktop computer zijn we de afgelopen decennia een heel eind gekomen.