Linkbuilding: het is naar verluidt dé manier om topposities in Google te realiseren. Uit analyses blijkt de techniek voor minimaal 50% verantwoordelijk is voor de positie van een website in de zoekresultaten. Wie hier tegenwoordig niet in investeert, halveert dus zijn kansen om hoog in de zoekmachine te scoren.

Het bedrijven van linkbuilding is echter een vak apart. Wanneer de methode niet op correcte wijze wordt toegepast, loopt een website het risico om in Google te dalen in plaats van te stijgen. Dit is de reden dat de meeste ondernemingen een gespecialiseerd bureau inhuren om een speciale campagne te verzorgen. De kans op succes wordt hierdoor aanzienlijk vergroot.

Wat is linkbuilding?

Hoewel er veel over de techniek te doen is, leeft bij veel mensen nog altijd de vraag: wat is linkbuilding nu eigenlijk precies? Het antwoord is verrassend simpel: het aanbrengen van links naar pagina’s op een website. Deze links worden ook wel backlinks genoemd en verwijzen degene die erop klikt door naar de doelpagina.

Google gebruikt deze links als een belangrijke indicator voor de populariteit en betrouwbaarheid van een site. Wanneer duizenden mensen anderen middels een link doorverwijzen naar een website, moet deze de gemiddelde bezoeker immers wel veel te bieden hebben. Het gevolg is dat de zoekmachine sites met veel backlinks flink laat stijgen in de zoekresultaten.

Gratis linkbuilding of bureau inhuren?

Wie slim is, brengt dus zélf links aan naar zijn website om een wit voetje te halen bij de zoekmachine. Dit proces wordt ook wel linkbuilden genoemd. Google is echter niet gek – wanneer overal op internet vanaf willekeurige sites backlinks worden aangebracht naar een website, heeft het bedrijf al snel door dat er sprake is van misleiding.

En misleiding wordt bestraft. Met een daling in de zoekresultaten, om precies te zijn. Zo wordt dus precies het tegenovergestelde effect bereikt. Zelf gratis linkbuilding verzorgen is dus alleen aan te raden wanneer er binnen de organisatie voldoende kennis aanwezig is om dit risicoloos te doen. In alle andere gevallen is het inschakelen van een specialist of bureau sterk aan te bevelen.

Linkbuilding en SEO: een winnende combinatie

Linkbuilding kan gezamenlijk worden ingezet met andere vormen van zoekmachine optimalisatie (SEO). Denk hierbij onder meer aan content marketing of het optimaliseren van het webdesign om hoog in Google te komen. Een site die veel actuele artikelen bevat, snel inlaadt, mobielvriendelijk is én over een gevarieerd linkprofiel beschikt, ligt op koers om fantastisch te scoren in de zoekresultaten.

In de wetenschap dat linkbuilding voor de helft van deze resultaten verantwoordelijk is, lijkt het ons een verstandige strategie om hier veel aandacht aan te schenken. Andere vormen van SEO zijn uiteraard ook belangrijk, maar een website zonder backlinks zal per definitie moeite hebben om topnoteringen in de zoekmachine te realiseren.

Dankzij linkbuilding staat uw site binnenkort hoog in google

Google verzamelt deze backlinks aan de hand van ingewikkelde algoritmes. Het is dan ook zeker niet de bedoeling dat een totale site helemaal vol wordt gestopt met dit soort links want dat is ronduit illegaal. En dat is logisch, elke site, of ze nu aan linkbuilding doen of niet, verdient een kans om hoog in Google terecht te komen. Daarom zijn er allemaal strenge regels opgesteld door Google zelf om misbruik van linkbuilding te voorkomen. Als je deze regels overtreed dan kan je behoorlijk zware straffen verwachten. Zo zou het zelfs mogelijk kunnen zijn dat uw site in zijn geheel niet meer vindbaar zal zijn als je het probeert op te zoeken met behulp van deze zoekmachine. Een dergelijke ban kan voor een tijdje worden opgelegd maar een veelpleger heeft een groot probleem:

  • een levenslange ban en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.
  • de links, net als de seo teksten, die een ander belangrijk middel zijn voor de ranking, dienen gematigd geplaatst te worden
  • geen zogenaamde overkill en binnen een bepaalde marge

Google berekent daarbinnen je eindpositie. Meer is dus niet altijd beter, hoewel meer sites waarop deze backlinks geplaatst worden door een team dat linkbuilding voor u kunt uitvoeren wel helpen. Linkbuilding is dan ook een vak op zich en er zijn talloze bedrijven, ook in Nederland die dit voor uw site kunnen uitvoeren. Als je daarnaast ook aan zoekmachine optimalisatie doet door het laten schrijven van de zogenaamde seo teksten, dan is de kans erg groot dat het wel goed gaat komen met die eindpositie hoog in de ranking van Google. Zorg er wel voor dat dit voor meerdere sleutelwoorden geldt. Mensen willen nog weleens graag afwisselen en je dat kan gevaarlijk zijn omdat je site dan buiten de boot kan vallen. Een goed bedrijf dat aan linkbuilding doet weet dit en zij zullen altijd de juiste sleutelwoorden kunnen vinden om search engine optimalization vlekkeloos uit te voeren.

 

De oplossing tegen onvindbaarheid op het web

Het moge duidelijk zijn dat linkbuilding een aantrekkelijke manier is om uw site onder de aandacht te brengen. Tegen en eenmalig bedrag dat in het niet valt als je dat vergelijkt met spotjes, krantenkoppen of andere vormen van reclame maken, zal uw site hoog in Google terecht komen en dat betekent vrijwel gegarandeerd meer bezoekers. Als je slim bent zorg je ervoor dat je een aantrekkelijke website bouwt of laat bouwen. Vaak kunnen de mensen die aan linkbuilding doen ook direct je site renoveren. Zo kan je na de linkbuilding optimaal profiteren van een geweldige site. Als je jezelf laat informeren over het aanpassen van je eigen site, zal je nadien zelf je site kunnen updaten. Zo kan je nieuwe foto’s plaatsen. Informatie geven over openingstijden, nieuwe artikelen en acties en ga zo maar door. Door het laten bouwen van een webwinkel zal men zelfs in staat zijn om direct te profiteren van uw producten en diensten. Dit is een slimme zet want je reikwijdte zal daarmee aanzienlijk toenemen. Het is voor mensen een veel kleinere stap om een online bestelling te doen als je bedrijf aan de andere kant van de wereld is. Dus kan je nagaan hoe dat alleen in Nederland al zal gaan uitpakken. Het hele land kan opeens vanuit zijn of haar bed zaken met jou komen doen. Wacht dus niet langer en ga eens op zoek naar een goed webdesign bedrijf dat linkbuilding kan uitvoeren.