Op internet is tegenwoordig veel software beschikbaar. Dat is wel zo makkelijk, want de tijd dat we programma’s vanaf een CD-ROM moesten installeren is hierdoor definitief voorbij. De grote verkrijgbaarheid zorgt er weliswaar voor dat we alles met slechts enkele muisklikken kunnen downloaden, maar brengt ook de nodige risico’s met zich mee.

Niet alle software die online is te vinden, is immers betrouwbaar. De downloads op sommige websites zijn van schimmige komaf en eens in de zoveel tijd blijken er schadelijke virussen in programma’s verstopt te zitten. Een goede virusscanner is op een moderne computer dan ook bepaald geen overbodige luxe.

Wat is software? Alles over de betekenis

Hoewel de term bij de jongere generatie een vanzelfsprekend begrip is, vraagt de oudere generatie zich soms nog wel eens af: wat is software nu precies? Een logische vraag, want voor wie er nooit mee gewerkt heeft, blijft het een abstract concept. Voor zover we het hierboven nog niet verklapt hebben, volgt hier nog wat aanvullende uitleg over de exacte betekenis.

Software is eigenlijk niets anders dan een verzamelterm voor computerprogramma’s en de bestanden die hier onderdeel van uitmaken. Het is het gedeelte van een computer of telefoon dat niet vast te pakken is, maar wel op het scherm verschijnt. Zo is de behuizing van een iPhone telefoon een voorbeeld van hardware en het gebruikte iOS besturingssysteem een voorbeeld van software.

Gratis software downloaden

Het unieke aan software is de digitale vorm ervan. Hierdoor is het ongelimiteerd en met hoge snelheid te verspreiden, zonder dat er beperkingen gelden zoals bij de distributie van een fysiek product. Natuurlijk proberen fabrikanten dit tegen te gaan door de toepassing van uiteenlopende beveiligingsmethoden, waardoor programma’s niet voor iedereen gratis te downloaden zijn.

Gelukkig is er ook een overvloed aan applicaties beschikbaar die wél bedoeld zijn om gratis te downloaden. Een goed voorbeeld hiervan zijn open source programma’s op het gebied van 3D printing, zoals Blender, SketchUp en FreeCAD. De 3D print community is sterk gericht op het gratis delen van informatie en staat bekend om zijn hoge transparantie.

Software programma’s kopen

Naast 3D printing, zijn er nog talloze andere sectoren waar software een belangrijke rol speelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de functie die Adobe Photoshop heeft voor grafisch ontwerpers of de betekenis van een besturingssysteem zoals Windows voor vele miljoenen gebruikers wereldwijd. Het is dan ook niet zo vreemd dat voor dergelijke programma’s betaald moet worden.

Software programma’s kopen is dan ook een prima idee voor de veeleisende gebruiker die hoge eisen stelt aan factoren zoals functionaliteit en gebruiksgemak. Betaalde boekhoudsoftware of websitesoftware bespaart een professionele boekhouder of webdesigner bijvoorbeeld veel tijd. Voor de minder veeleisende gebruiker zijn er vaak uitstekende gratis alternatieven beschikbaar.