V: Hoe download ik software?

A: Het downloaden van een programma naar uw computer is zeer eenvoudig. Kies eerst de software die u wilt downloaden en klik vervolgens op de ‘Download’ knop om doorverwezen te worden naar de downloadpagina. Na ongeveer 5 seconden opent er een venster met informatie over de download. Klik op ‘Opslaan’ en selecteer vervolgens de map op uw computer waar u het gedownloade bestand wilt bewaren. Klik nogmaals op ‘Opslaan’. In uw browser verschijnt een venster met informatie over de voortgang van de download. Wanneer deze is voltooid, gaat u naar de map waarin het gedownloade bestand is opgeslagen. Dubbelklik om de installatie te starten. Dat is alles!

V: Hoe pak ik bestanden uit?

A: Het uitpakken van bestanden, ook wel unzippen genoemd, is makkelijk als u eenmaal weet hoe het moet. In Windows heeft u de mogelijkheid om ZIP-bestanden direct te openen als map in de Verkenner. Ook kan software zoals WinRAR en WinZip gebruikt worden om deze bestanden uit te pakken. Dubbelklik op een bestand om de inhoud ervan te bekijken. Klik vervolgens op de knop ‘Uitpakken’ en geef aan in welke map de bestanden uitgepakt moeten worden. Sluit het venster en ga naar de locatie van de opgeslagen bestanden. U bent nu gereed om het installatiebestand uit te voeren.

V: Hoe installeer ik software?

A: Het installeren van software is bijzonder gemakkelijk, omdat de meeste programma’s tijdens de installatie de noodzakelijke stappen uitleggen. Vind eerst uw gedownloade bestand (is dit een ZIP-bestand, lees dan hierboven hoe u het uitpakt) en dubbelklik het installatiebestand. In de meeste gevallen heet dit Setup.exe, Install.exe of is het simpelweg de naam van het programma. Lees alle informatie en voorwaarden gedurende het installatieproces zorgvuldig door en geef antwoord op elke gestelde vraag. Als de installatie van bestanden op het systeem eenmaal is begonnen, kunt u rustig achteroverleunen totdat dit proces is afgerond. Wanneer de installatie succesvol is uitgevoerd, krijgt u hiervan een melding. In sommige gevallen wordt u geïnstrueerd de computer na installatie opnieuw op te starten. Dit is alleen noodzakelijk als hier specifiek om wordt gevraagd.

V: Hoe verwijder ik software van mijn computer?

A: De meeste programma’s kunnen verwijderd worden via de sectie Programma’s en onderdelen in het Configuratiescherm. In dit venster ziet u een overzicht van alle programma’s die momenteel zijn geïnstalleerd op de computer. Scroll naar beneden in de lijst totdat u de titel van het programma dat u wilt verwijderen ziet. Selecteer dit en klik op de knop ‘Verwijderen’ om het programma te verwijderen. Staat het programma niet in de lijst? Verwijder het dan via ‘Programma’s’ in Windows Start menu. Scroll door de lijst totdat u het gewenste programma ziet. Ga er met de muis op staan en wacht totdat er een menu uitvouwt met de mogelijkheid om het programma te deinstalleren.

V: Wat betekent de melding ‘Corrupt bestand’?

A: Een corrupt bestand betekent dat het gedownloade bestand kapot is en daardoor waarschijnlijk niet naar behoren functioneert. Er zijn meerdere redenen waarom dit kan gebeuren, waarvan de meest voorkomende een tijdelijke onderbreking van de internetverbinding tijdens het downloaden is. In dat geval zit er niets anders op dan de download op een later tijdstip weer opnieuw te beginnen.

V: Wat is ‘Shareware’?

A: De software die gratis beschikbaar is via VistaFiles.eu om te downloaden is op verschillende manieren gelicenseerd. ‘Shareware’ gelicenseerde programma’s (soms ook wel bekend als ‘Gratis uit te proberen’, ‘Gratis trial’ of ‘Try before you buy’) bieden een probeerperiode met een beperking op de gebruiksduur of functionaliteiten. Nadat u een shareware programma eenmaal heeft gebruikt, weet u als het goed is of het aan uw eisen voldoet voordat u ervoor betaalt. Wanneer het programma u bevalt en het ongelimiteerd wilt kunnen gebruiken na een probeerperiode (meestal duurt deze 30 dagen), moet u de volledige versie aanschaffen. Als u de software daarentegen niet langer wenst te gebruiken, kunt u deze simpelweg deinstalleren.

V: Wat is ‘Demo’?

A: Demo programma’s zijn meestal bedoeld om u een voorproefje te geven van het volledige programma. Ze bevatten alleen speciaal geselecteerde onderdelen van de betaalde versie, die u net voldoende inzicht bieden in de functionaliteiten van het programma. Zo kunt u zelf beslissen of de betaalde variant aan uw verwachtingen zal voldoen.

V: Wat is ‘Commerciële Software’?

A: Commerciële software is software ontwikkeld door een bedrijf dat als doel heeft om geld te verdienen aan het gebruik van de software. In de meeste gevallen is het een kopie van een demoversie van de producent om consumenten te verleiden het product te kopen. Een commerciële demo zal doorgaans slechts voor een beperkte tijd werken en/of over beperkte functionaliteiten beschikken.

V: Waarom moet ik een shareware programma registreren en ervoor betalen?

A: ‘Shareware’ is commerciële software, volledig beschermd door het auteursrecht. Net als elke andere ondernemer willen shareware ontwikkelaars geld verdienen met de door hun ontwikkelde programma’s. Het betalen voor en registreren van een programma verschaft u ook het recht op ondersteuning van de ontwikkelaar en biedt u diverse andere voordelen zoals die in de voorwaarden van de shareware worden omschreven. Hoe meer consumenten bovendien bereid zijn een ontwikkelaar te betalen voor het gebruik van een programma, hoe groter de kans dat deze de software blijft verbeteren en daarnaast ook nieuwe programma’s ontwikkelt.

V: Hoe kan ik de volledige versie van de software kopen?

A: U kunt dit doen op twee manieren. Voor een aanschaf via VistaFiles.eu zoekt u de software in de bijbehorende categorie of via het zoekveld op onze website. Klik vervolgens op de ‘Nu kopen’ knop om direct naar een bestelpagina te worden doorverwezen. Hier vindt u een link naar een registratiedienst die uw betaling zal verwerken.

Om de aankoop via het programma zelf te verrichten, gaat u in het menu naar de sectie ‘Hulp’ en klikt u op ‘Registreer’ of ‘Koop nu’.

V: Wat is ‘Freeware’?

A: Freeware programma’s zijn volledig gratis te gebruiken voor onbepaalde tijd. Ze worden ontwikkeld uit motieven als enthousiasme, beroemdheid of als uitgeklede versies van programma’s die wél geld kosten. Lees altijd de licentieovereenkomst als u de applicatie voor andere doeleinden wilt benutten dan alleen persoonlijk gebruik.

V: Wat is ‘Adware’ en ‘Spyware’

A: Adware (afkorting voor advertentie ondersteunende software) is gratis software die in ruil voor de gratis verkrijgbaarheid advertenties weergeeft binnen de interface. In plaats van dat u betaalt voor de software, genereert de ontwikkelaar omzet door advertentieruimte binnen het programma te verkopen aan belangstellende partijen.
Spyware is software die zichzelf verbergt op uw computer en ondertussen uw activiteiten op internet registreert en doorgeeft aan adverteerders. Spyware belandt vaak op uw computer als u andere software zoals freeware en adware download en installeert. Wij raden u daarom ten zeerste aan om de licentieovereenkomst grondig door te nemen voordat u een nieuw programma installeert. Diep verborgen in de licentieovereenkomst vindt u veelal een disclaimer die vermeldt dat informatie over u en uw surfgedrag naar externe advertentiebedrijven zal worden verstuurd.

V: Wat is ‘Malware’ of ‘Badware’?

A: Malware (afkorting voor kwaadaardige software en ook wel bekend als Badware) is software die speciaal is ontwikkeld om uw computersysteem te infiltreren of beschadigen zonder uw uitdrukkelijke toestemming hiervoor. Voorbeelden zijn onder meer computervirussen, wormen, Trojaanse paarden, spyware, opdringerige adware en andere ongewenste software. Malware moet niet worden verward met legitieme software die abusievelijk schadelijke fouten bevat.

V: Hoe krijg ik technische ondersteuning voor aangeboden software producten?

A: VistaFiles.eu is een software distributie netwerk. Dit betekent dat wij niet in staat zijn om technische ondersteuning te bieden voor op de website beschikbare producten. Indien u op zoek bent naar klantenservice voor bepaalde programma’s, kunt u direct contact opnemen met de ontwikkelaar. Contactgegevens zoals e-mailadressen zijn over het algemeen te vinden in de hulpdocumentatie en het ‘Over’-dialoogvenster dat kan worden geraadpleegd via het menu ‘Help’ van het programmavenster. Ook kunt u de website van de ontwikkelaar bezoeken door op VistaFiles.eu te klikken op de link met de naam van de auteur en proberen om daar aanvullende contactinformatie te vinden.

V: Zal het programma werken op mijn computer?

A: Om zeker te weten dat de software die u gaat downloaden zal werken met uw systeem, moet u de compatibiliteit met uw besturingssysteem en de minimale systeemeisen controleren die onder de beschrijving van het product worden weergegeven.