Software products zijn niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Zonder dat we het beseffen, besteden we een groot deel van onze dag namelijk aan het gebruik van deze producten. Niet alleen op ons werk, maar ook thuis, onderweg en op de sportschool. De definitie van het begrip is dan ook een stuk breder dan bij het grote publiek bekend is.

Veel mensen denken bij software products aan programma’s die op een computer geïnstalleerd kunnen worden. En hoewel dit waar is, is het concept op veel meer zaken van toepassing. Vrijwel elke digitale applicatie valt namelijk binnen deze categorie. Dus ook de apps op onze telefoon, het smartgedeelte op televisie, de rijinstructies in de auto en het hartslagprogramma op onze cardiofiets.

De beste software products voor 3D printing

Een categorie software products die momenteel sterk in opkomst is, zijn de applicaties op het gebied van 3D printing. Deze technologie maakt de productie van op het individu toegespitste producten een stuk eenvoudiger en onderscheidt zich daarmee van de massaproductie zoals die de laatste decennia gangbaar is.

Met behulp van speciale computerprogramma’s en apps (die veelal gratis zijn te downloaden), is het mogelijk om zelf driedimensionale modellen te creëren en die vervolgens uit te printen met behulp van een 3D printer. Ook de modellen zijn in veel gevallen voor niets te downloaden van online platforms waar hobbyisten hun ontwerpen met elkaar delen.

Gratis programma’s mateloos populair

Omdat ons Nederlanders zûnig bin, is het geen verrassing dat veel mensen de voorkeur geven aan gratis applicaties. En waarom ook eigenlijk niet? In veel gevallen doen deze programma’s nauwelijks onder voor betaalde varianten en zeker voor particulier gebruik volstaan veel kosteloze producten meer dan prima.

Een uitzondering op deze regel vormt natuurlijk de professionele markt, die volledig andere criteria hanteert bij de beoordeling van software products. Niet alleen moet een programma voor deze doelgroep over de meest exotische functionaliteiten beschikken, maar ook uitermate betrouwbaar zijn en vrijwel nooit vastlopen.

Download software products van bekende fabrikanten

Dit zijn precies de vlakken waarop gratis software products nog wel eens tekort schieten. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want achter de totstandkoming van een onbetaalde versie schuilt vaak een enthousiaste hobbyist, terwijl een betaalde applicatie een compleet team van specialisten kan inzetten voor de ontwikkeling van een product.

Of het nu om gratis of betaalde software products gaat; het is aan te bevelen altijd te kiezen voor programma’s van betrouwbare fabrikanten. Een applicatie zoals Microsoft Office heeft bijvoorbeeld een uitstekende reputatie, terwijl kosteloze alternatieven zoals freeware gevoeliger zijn voor virussen en hacks. Enig vooronderzoek voorafgaand aan het downloaden van een product is dus zeker raadzaam.