
Weinig dingen zijn leuker én spannender dan het kopen van een huis. Maar heb jij je droomhuis eenmaal gevonden, dan krijg je ook met praktische zaken te maken. Past de woning bijvoorbeeld wel binnen je budget? In dit artikel lees je alles over de stappen in het aankooptraject en het berekenen van je maximale hypotheek. Zo weet je precies waar je moet beginnen!
De zekerheid van een koophuis
Anno 2020 zijn er veel redenen om een huis te kopen. De hypotheekrente is nog altijd laag en bovendien gooi je je geld niet – zoals bij een huurhuis – in een bodemloze put. Zie je maandlasten bij een hypotheek als een investering; na afloop van het hypotheekcontract is de woning helemaal van jou.
Extra voordeel is dat de maandlasten stabiel en vaak relatief laag zijn. Met een rentevaste periode van twintig jaar weet je precies hoeveel je de komende twee decennia maandelijks gaat betalen. Dat is anders bij een huurwoning, waarvan de maandlasten onvoorspelbaarder en vaak hoger ten opzichte van een vergelijkbare koopwoning zijn.
De twijfels over een koophuis
Is het kopen van een huis alleen maar hosanna? Nee, het moet wel bij je passen. In ruil voor de extra zekerheid en stabiliteit lever je in op het gebied van flexibiliteit. Het spontaan maken van een maandenlange wereldreis doe je bijvoorbeeld minder makkelijk als je vastzit aan een hypotheek. Als je nog niet precies weet wat de toekomst brengt, dan is huren misschien een betere optie voor jou.
Daarnaast brengen de financiële voordelen ook risico’s met zich mee. De marktwaarde van je koophuis kan immers dalen nadat je het hebt gekocht. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud en de eventuele kosten die dit met zich meebrengt.
Toch is een koophuis voor het merendeel van de volwassenen de meest interessante optie. Het is een investering in de toekomst die je zekerheid, rust en stabiliteit brengt. Niet voor niets is meer dan 60% van de huizen in Nederland een koophuis.
Een huis kopen doe je niet halsoverkop
Voordat je direct jouw droomwoning gaat zoeken, is het verstandig om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Dit kun je doen via een slimme rekentool zoals die van Ikbenfrits, zodat je binnen vijf minuten weet in welke prijsklasse je kunt gaan zoeken.
Een aanrader is ook om vooraf alvast een ruwe zoekrichting te bepalen. Zoek je bijvoorbeeld nieuwbouw of bestaande bouw, een klassieke of energiezuinige woning, een landelijke of juist stadse omgeving? Gericht zoeken bespaart je de nodige tijd en moeite.
Een makelaar inschakelen: ja of nee?
Heb je via Funda of je aankoopmakelaar eenmaal een interessant huis gevonden? Dan is het tijd voor een leuk onderdeel van het aankooptraject: de bezichtiging!
Ook hier is een goede voorbereiding het halve werk. Bereid een vragenlijst voor en schroom niet om de antwoorden tijdens je bezoek op te schrijven. Let goed op verborgen gebreken, zodat je na de aankoop niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
Bevalt het huis je, dan kun je in overleg met je makelaar een eerste bod uitbrengen. Het inschakelen van een makelaar is overigens niet verplicht, maar wel aan te raden. Het voorkomt namelijk dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet en helpt je bij het uitbrengen van een marktconform bod.
En ook niet onbelangrijk: de makelaar is een ervaren onderhandelaar en kan je hierdoor tijdens de onderhandelingsfase vele duizenden euro’s besparen.
Belangrijk: regel eerst je hypotheek!
Heb je overeenstemming bereikt met de verkoper? Gefeliciteerd! Het huis is nu bijna helemaal van jou. Maar eerst moet je nog een aantal zaken regelen. Zo moet je het voorlopig koopcontract ondertekenen (neem hierin ontbindende voorwaarden op!) en ga je naar de notaris voor de definitieve overdracht.
Maar de belangrijkste stap bij het kopen van een huis is zonder twijfel de financiering. Hiervoor moet je een hypotheek afsluiten en het is belangrijk dat je dit weloverwogen doet. Je hebt onder meer de keuze uit verschillende hypotheeksoorten en rentevaste periodes. De beslissingen die je in deze fase neemt, zijn dan ook bepalend voor je maandlasten in de komende decennia.
Het is daarom verstandig om bij een goede hypotheekadviseur advies in te winnen over de beste hypotheek in jouw situatie. Deze stap hoef je niet uit te stellen tot de acceptatie van je bod, maar kun je ook zetten als je nog zoekende bent naar een woning. Zo ontdek je de maximale hoogte én kenmerken van jouw ideale hypotheek en kun je met een gerust hart bieden op je droomhuis!